Дограма
Изработка и монтаж на Алуминиева и PVC дограма!


Дограма

Щори
Изработка и монтаж на вътрешни и външни щори, гаражни врати и охранителни ролетки!


Щори

Врати
Изработка и монтаж на вътрешни интериорни и външни входни врати!


Врати

Изборът на подходяща врата не е лесна задача, включително и когато се ограничава само до вратите във вътрешността на сградата. Те не само отделят едно помещение от друго, но са и съществен елемент от интериора. Изборът им е въпрос на стил, но и на осъзната практичност. Освен външния им вид, евентуално релеф, остъкляване, трябва да се вземат предвид и някои технически изисквания според конкретната ситуация.

Една от функциите на вратата е да възпрепятства свободното преминаване на шума, бил той музика или говор, от едно в друго помещение. Приема се, че добрата интериорна врата трябва да осигурява звукоизолация Rw=32-37dB. Звукоизолиращата способност на вратата зависи основно от нейния пълнеж. В някои случаи, при съществена разлика в температурите в две съседни помещения, е важна и топлоизолиращата способност на вратата. В други, се поставят повишени изисквания за устойчивостта й при удар. При повечето случаи обаче, важи изискването вратата да има колкото се може по-твърда и устойчива на издраскване и леки удари с остър предмет повърхност.


Освен това, вратите трябва да са стабилни, крилата им да не се измятат, да са устойчиви на температурни и влажностни колебания, да задържат сигурно пантите, да имат добро уплътнение между крилото и касата. Всичко това се постига чрез подбор и най-вече с комбинация от различни материали.

В повечето случаи крилото на вратата се състои от рамка, направена от масивна дървесина, двустранно облицована с плочи MDF и пълнеж от нагънат картон тип „пчелна пита“ или от перфорирани плочи от дървесни частици (ПДЧ) с малка плътност. В първия случай крилото е по-леко, хигроскопично и неустойчиво на удар и усукване. При втория случай, вратата има по-добра звукоизолираща способност, издържа на влага, устойчива е на удар и усукване. Бравата се вкопава в рамката, като в нея се монтират и пантите.

Най-съществената разлика при вратите е в повърхностното покритие, което освен декоративни има и защитни функции. Специален интерес представляват вратите, при които обшивката на крилата е изпълнена чрез покриване на плочите MDF с ламинат, получен по метода с високо налягане HPS (High Pressure Surface). За качествата на покритието е достатъчно да кажем, че по подобен начин се произвеждат и ламинатните мебели.

При този метод се получава т.нар. композитен няколкослоен ламинат с дебелина около 0,3 мм, с отлични декоративни и защитни свойства. Най-отгоре има защитен слой, който е устойчив на драскане, триене, замърсяване, слънчева светлина и други въздействия. Под него се намира декоративен слой, който придава на покритието вида на желания материал. Най-отдолу е третият слой, който осигурява удароустойчивост на покритието.

Използваният за вратите HPS ламинат гарантира много висока устойчивост на надраскване, удар и натиск, на ярка слънчева светлина, за кратко време издържа на нагряване до 120ºС. По-луксозните врати имат покритие от естествен фурнир, като най-често използвани са бук или дъб. Изработват се и врати с фурнир и от по-скъпи и екзотични дървесни видове като орех, махагон, ясен, явор, череша, макасер, зебрано и др.

Връхното покритие е от безцветен двукомпонентен полиуретанов лак, който запечатва естественото дърво, на водна основа е и е UV устойчив.

Вратите имат качествени уплътнители от PVC. Крилата се окачват на касите с двуделни панти на фирма Simons, а крилата се комплектоват с висококачествени брави, които биват с обикновен, със секретен ключ или за баня.

Накрая остава касата. Тя е произведена от ПДЧ материал, чието повърхностно покритие хармонира с външния вид на крилото. По-същественото в случая е, че широчината им е регулируема в границите на 20мм (-4 мм +16 мм), което е необходимо, за да може да се компенсират различия в дебелината на зида.

Ето и няколко полезни съвета преди да тръгнете да купувате врата. Необходимо е да се измери широчината и височината на зидарския отвор, в който ще се монтира. Височината се мери от нивото на завършеното подово покритие. Измерва се и дебелината на стената заедно с мазилката или ако има някаква друга облицовка върху нея, например плочки.