Дограма
Изработка и монтаж на Алуминиева и PVC дограма!


Дограма

Щори
Изработка и монтаж на вътрешни и външни щори, гаражни врати и охранителни ролетки!


Щори

Врати
Изработка и монтаж на вътрешни интериорни и външни входни врати!


Врати

Старите дограми не уплътняват добре, в резултат на което се получава постоянно нежелано проветрение, при което влажният въздух напуска помещението, но заедно с него си отива и топлината. След подмяната на дограмата, помещението се "запечатва", водните пари не могат да го напуснат, влажността на въздуха се повишава и се появява конденз по най-студените повърхности - най-често стени и стъклопакети. При новото строителство също се повишава влажността на въздуха, заради изпаряването на влагата, акумулирана в самите строителни материали, като този процес продължава около година.

Ще ви дадем няколко съвети, които биха спомогнали за отстраняване /или в най-лошия случай - намаляване/ на конденза.

1. Температурата на вътрешната повърхност на стените не бива да се различава от температурата на въздуха в помещението с повече от 3 градуса. Много е важно топлоизолацията да отговаря на строителните изисквания.

Една от фаталните причини за поява на конденз е в последния слой покритие върху стената. Ако той е от "запечатващ" материал, възможността за появата на конденз е голяма. Каквото и да има под този слой, то само може да промени температурата, при която ще се появи конденз, но няма да го предотврати.

Поставянето на външна изолация ще повиши повърхностната температура на стените, с което ще елиминира конденза, ще намали разходите за отопление и ще подобри комфорта в помещението, защото ще намалят температурните разлики в различните му части и усещането за "лъхане" на студ от стените.

2. Проветрявайте правилно. За целта трябва няколко пъти дневно да се отворят широко прозорците за по 5-10 минути. Продължителното проветряване е погрешно, защото може да доведе до изстиване на стените. Не се притеснявайте от загуба на топлина  в помещението - топлината, акумулирана във въздуха е значително по-малка от тази, акумулирана в мебелите, предметите и стените. Ако проветрявате при широко отворен прозорец, но за кратко, температурата ще се възстанови много бързо. Избягвайте да държите леко открехнат прозореца за по-дълго време. Продължителното навлизане на студен въздух ще охлади стените и мебелите и тогава температурата ще се възстанови по-бавно и съответно с по-голям разход на енергия.

При т. нар. "ударно проветряване" прозорците се отварят широко за около 5 до 10 минути, така че намиращият се в помещението наситен с водна пара  въздух се замества от по-студен въздух. След това прозорците се затварят. Изключеното по време на проветряването отопление се включва отново. По такъв начин студеният въздух се загрява и поема излишната влага. След 3 до 4 часа въздухът отново е поел достатъчно водна пара. Тогава отоплението отново се изключва, прозорците се отварят и т. нат.. Този процес би трябвало да се повтаря 3 до 4 пъти дневно, докато настъпи забележимо подобрение. Необходимото време зависи от конкретното помещение, но е най-малко две до три седмици.

3. Не изключвайте отоплението, когато отсъствате за кратко, например през деня, когато сте на работа. Това води до изстиване на стените и увеличаване на вероятността за образуване на мухъл. Най-добре оставяйте отоплението в икономичен режим, например на 16 градуса. При повечето радиаторни вентили това отговаря на позиция "2".

4. Температурата на всички стаи на жилището трябва да се поддържа по възможност еднаква. Това ще предотврати и измятането на вратите, които се намират между топли и студени помещения. Влизащият от топлите помещения въздух при изстиването си увеличава относителната си влажност значително. Важно е да не се допуска временното затопляне на студена стая чрез отваряне на вратата към по-топла. Затоплянето трябва да стане чрез собствено отоплително тяло.

5. Не проветрявайте мокри помещения /например бани/ чрез отваряне на вратите им. Вместо това използвайте вентилатори, монтирани на вентилационната шахта.

6. Избягвайте сушенето на дрехи в помещенията.

7. При готвене използвайте абсорбатор, който да отвежда парата и миризмите навън.

8. Преместете цветята извън стаите с конденз.

9. Шкафове, секции, мека мебел и други трябва по възможност да не се поставят до външни стени. Затрудняването на въздухо обмена в пространството до стената довежда до изстиването и появата на мухъл. Ако поставянето до външна стена не може да бъде избегнато, добре е поне да се остави пространство от 10 см, в което въздуха да може да циркулира свободно. Ако и тази мярка не може да бъде взета, трябва зоните зад мебелите да бъдат топлоизолирани допълнително.

10. Разположение на отоплителните уреди - позиционирането им на външната стена под прозорците затопля последните и съответно намалява вероятността за конденз. Недостатъците са увеличените топло загуби през стената и това, че мястото невинаги е удобно за монтаж.

11. И най-добрата топлоизолация не може напълно да предотврати образуването на плесени, ако се отоплява нередовно.

12. За намаляване на конденза от съществено значение е избора на стъклопакет. Ако запечатате перфектно помещението с най-добрата дограма и нямате климатик, който да изсушава въздуха, влагата ще се задържи в помещението - те задължително ще кондензира върху най-студената повърхност, а по правила това е дограмата и по-точно стъклопакета. Профилът обикновено не е повече от 20% от прозореца. Тогава, ако поръчате скъп профил с обикновен стъклопакет, ще повишите топлоизолацията само с една пета от потенциала и. Най-разумното решение е хубав профил с К-стъкло. Стъклопакетът с К-стъкло /бяло + нискоемисийно/ е почти два пъти по-добър изолатор от обикновения стъклопакет. Нискоемисийното стъкло с меко покритие е конструирано да пропуска светлина и късовълнова инфрачервена енергия, която нагрява помещението вътре и намалява топлинните загуби, като отразява инфрачервените лъчи обратно към помещението.

В повечето случаи, за да се реши проблема с образуването на конденз са достатъчни:

  • Редовно проветряване;
  • Стъклопакети с К-стъкло или Всесезонно стъкло;
  • Външна топлоизолация.