Дограма
Изработка и монтаж на Алуминиева и PVC дограма!


Дограма

Щори
Изработка и монтаж на вътрешни и външни щори, гаражни врати и охранителни ролетки!


Щори

Врати
Изработка и монтаж на вътрешни интериорни и външни входни врати!


Врати
Алуминиева дограма - предимства и недостатъци

Алуминият е многофункционален материал с минимален разход на поддръжка. Има дълъг живот, устойчив е на метеорологични условия и корозия, може лесно да се формова и да се преработва многократно с минимални загуби на материал. Високият разход на енергия, необходим за производството на алуминий, оскъпява продукта. Алуминиевата дограма е най-здравата и на практика вечна. Алуминият не корозира от влагата, не се влияе от големите температурни разлики и запазва структурата си завинаги. Позволява сложни решения. Използва се за помещения с най-различно предназначение. Лесна се поддържа и осигурява много висока плътност при затваряне. От друга страна обаче, алуминият е добър проводник на температура, което означава, че за направата на прозорци при нашите климатични условия е желателно, когато става дума за жилище или офис, алуминиевият профил да бъде с термично прекъсване. Това са пластмасови вложки, които разделят профила на две части, като по този начин разграничават вътрешното от външното пространство. Ширината на термомоста е от съществено значение за добрите резултати. Препоръчва се избор на алуминиев профил с термично прекъсване минимум 16 мм, а желателно е да бъде с 20 или повече мм. Тук обаче трябва да се напомни, че профилите с прекъснат термомост са по-скъпи. Ето защо, в резултат на постоянното търсене на по-ниски цени от страна на клиентите, производителите на алуминиеви профили и техните дистрибутори предлагат "мини серии" с термично прекъсване от 4 до 10 мм. С тях те търсят компромис в съотношението цена - качество.

Традиционно дограмата се предлага в бял цвят. Ако вашето цветово предпочитание е различно, производителите могат да изпълнят всяко желание. Алуминиевите профили могат да бъдат прахово боядисани практически в цялата цветова гама по каталога RAL, а също така да бъдат елоксирани в цветове с метален блясък през златист до черен. Разбира се, при излизане от традиционното цената също нараства. Алуминиевата дограма с термомост има близки до три камерната ПВЦ дограма топлоизолационни качества. Позволява остъкляване, както от едно стъкло, така и от различни по дебелина стъклопакети. Алуминиева дограма се използва навсякъде, където съществуват повишени изисквания за здравина. Затова този материал доминира при изграждането на окачени фасади. От особена важност е дебелината на стените на алуминиевите профили. Дограмата от тънкостенни профили, която е подложена на интензивни натоварвания има опасност от огъване, усукване и пукане на стъклопакетите. Тя би следвало да е по-евтина, но не е по-добрия избор. Често се водят спорове дали алуминиевата дограма, дори и при наличието на термомост е подходяща за нашите климатични условия. Трябва да се има предвид, че алуминия като метал притежава много добра топлопроводимост и въпреки прекъснатия термомост при определени условия - висока влажност на въздуха и големи температурни разлики, може да се получат условия за образуване на конденз. Съществува алуминиева дограма и без прекъснат термомост. В практиката е известна още като "студен профил".  Нейното използване в жилището също е възможно, но то се ограничава до направата на вътрешни врати, предимно на бани и тоалетни, вътрешни преградни стени и други интериорни решения. Приложима е и за остъкляване на тераси, които не се отопляват. Монтирана на външна стена в отопляемо помещение с висока влажност на въздуха, гарантира образуване на конденз и мухъл, затова такъв вид употреба не трябва да се допуска.

Цената и е доста по-ниска от тази на профилите с прекъснат термомост и дори от ПВЦ профилите. Това я прави добър избор за посочените приложения.

 

PVC дограма - предимства и недостатъци

ПВЦ дограмата задържа по-добре топлината и пропуска по-слабо студа отвън. Притежава всички качества, що се отнася до уплътнение, поддръжка и външен вид. С по-добри топлотехнически характеристики е, с което избягва недостатъците на алуминиевите профили, а при това е и по-евтина. Независимо от многообразието на синтетични материали с различни качества, смесите на поливинилхлорида /ПВЦ/ с различни модификатори са се наложили като дограма. ПВЦ се използва в модифицирана форма и в други сфери, където са необходими дълготрайни изкуствени материали с разнообразно техническо приложение. ПВЦ не корозира, а като термопластичен материал при рециклиране запазва всичките си качества. Дограмата от ПВЦ привлича с дълготрайността си и евтината си поддръжка. За поливинилхлорида /изходния материал за ПВЦ дограмата/ трябва да се знае, че е полимерен материал и като всеки полимер остарява с времето, но за сметка на това е много добър изолатор на температура. Сериозните фирми, производители на профили развиват своите технологии, влагайки усъвършенствани съвременни модификатори, удължаващи експлоатационния срок и способстващи за по-малката промяна на външния вид във времето. Те следят за постоянното качество на всеки един етап - от състава на суровината до екструзията на ПВЦ профилите.

Ето защо многократно се обръща внимание на това, че произходът на профилите е първата стъпка, която гарантира надеждност и дълъг живот на прозорците. Благодарение на многокамерната си конструкция, тя има отлични топло- и звукоизолационни свойства и съответства на всички изисквания за модерна дограма. Често представителят на фирмата производител на дограма, воден от стремежа на клиента към по-ниска цена, предлага профили с най-малкия брой камери. Би трябвало да се знае, че доставчиците на профили предлагат в номенклатурата си богат асортимент, който включва многокамерни ПВЦ профили /с 4, 5, 6 камери/. Тук трябва да се отбележи, че колкото по-голям е броят на камерите, толкова по-добра е топлоизолацията. За съжаление, колкото по-голям е броя на камерите, толкова по-висока ще бъде и цената на прозореца.

Освен масовия бял цвят се предлагат много други цветове и декорации, имитиращи дърво. По този начин могат да бъдат строени къщи с различни цветове на прозорците без необходимост от периодично боядисване и нанасяне на различни защитни лакове. Дограмата от ПВЦ е издръжлива на климатични промени, защитена е от UV-лъчение и цветовете са дълготрайни. Могат да бъдат поставяни всички видове звукоизолиращи и термоизолиращи стъкла. Профилите от ПВЦ се армират с различно оразмерени и оформени стоманени усиления по височина и ширина. Те подсилват статичната устойчивост на конструкцията, което е особено важно при високото строителство. Друго предимство на профилите от ПВЦ е изключителната здравина и еластичност на ъглите. Хомогенното им свързване се извършва чрез заваряване, което ни най-малко не влошава естетичния вид на рамката. В интерес на истината трябва да се отбележи, че ПВЦ дограмата старее по-бързо от алуминиевата. Профили с некачествен състав пожълтяват на слънцето, деформират се при голямо разширение и прозорците направени от тях губят своята плътност на затваряне и топлопропускливост. Минус също така е и това, че през различните годишни сезони, както и големите температурни амплитуди, са причина за моментното провисване на отваряемите части. От друга страна, ако е използван качествен обков крилата могат да бъдат регулирани и проблема да се отстрани.